TÄRKEÄÄ: Katsastukset ja yhteislasku

28.03.2020

Päivitys 15.4.2020

Sivun lopussa jäsenkirje PDF-tiedostona

Koronavirus suojautumis- ja liikkumisrajoituksineen aiheuttaa merkittävää haittaa seuran katsastustoiminnalle sekä perinteiselle yhteislaskulle. Molemmat virallistetut katsastajamme asuvat satamaan nähden liikkumisrajoitusrajan takana. 

Koska kyseessä on viranomaismääräys ja toiminta on vapaa-ajan toimintaa, mikä puolestaan ei ole sallittua liikkumista, olemme pakotettuja etsimään vaihtoehtoisia toimintatapoja. Seuraamme määräysten ja suositusten tilannetta aktiivisesti. Tilanteen muuttuessa pyrimme luonnollisesti tekemään myös katsastukset katsastajien toimesta, kuten normaalitilanteessa.

Katsastusten ensisijainen tarkoitus on parantaa veneilyn turvallisuutta. Useimmat myös hyödyntävät vakuutusyhtiöiden alennusta maksuista katsastetuista veneistä. Vakuutusmaksujen osalta jokaisen on syytä selvittää oma tilanne omasta vakuutusyhtiöstään. Turvallisuuden osalta jokainen voi myös tehdä merkittäviä toimenpiteitä omaksi ja venekunnan eduksi.

Liikkumisrajoitukset aiheuttavat myös väistämättä vaikutuksia yhteislaskuille. Yhdistyksen hallitus selvittää vaihtoehtoja ja tiedottaa niistä heti kun tiedotettavaa on.

Ohessa on liitteenä lista vuosikatsastuksen tarkistettavista asioista, jotka lienevät useimmille tuttuja ja jotka on helppo käydä itse läpi ja tehdä tarvittaessa korjaukset puutteisiin. Runkokatsastukset ovat asiaa tuntemattomalle haastavampia, muttei millään muotoa mahdottomia toteuttaa pienellä perehtymisellä. Näistä saa katsastajilta neuvoja puhelimitse, viestillä ja sähköpostilla. Ongelmakohdista voi laittaa helposti kuvan, joka helpottaa asian selvittämistä ja neuvontaa. Katsastuspäällikkömme Oliver Steller on laatinut lyhyen tarkastuslistan keskeisimmistä tarkastuskohdista, jotka on syytä tarkistaa vuosittain, olipa katsastusta tai ei.

Kiinnitä erityistä huomiota vähintään seuraaviin asioihin:

  • Peräsimen kunto ja toiminta, korroosio, delaminaatio
  • Vedenalaisten läpivientien kiinnitys, tiiveys ja venttiilien toimivuus (muista voitelu)
  • Köysien kunto ja riittävyys
  • Moottorin toiminta, kunto ja siisteys, onko vuotoja. Öljyt, jäähdytysnesteet, suodattimet, impellerin kunto, jne. tarkasta, korjaa, vaihda.
  • Tarkista kaikkien letkujen eheys sekä jokaisen "letkuklemmarien kireys" = tiiveys
  • Testaa moottori, lämmitin, kaasujärjestelmä ja sähköt ENNEN liikkeelle lähtöä.
  • Paukkuliivien eheys ja tiiveys, hihnat sekä patruunoiden "leimat" ja eheys. Helppo "24h" ohje: https://meripelastus.fi/paukkuliivitesti/
  • Sammuttimien tarkastus vuosittain.

Yhteydenotot: psmkry@gmail.com tai 040 823 2854

Pernajan saariston merenkävijät Ry

Olli Kelorita
Kommodori

Yhteystiedot katsastajille tämän linkin takaa tai ylävalikosta.


Lisätietoa: https://spv.fi/teema/seurat-katsastus

Katsastuslista: https://spv.fi/wp-content/uploads/2017/02/KATSASTUSLISTA-1.pdf

Katsastusopas: https://spv.fi/wp-content/uploads/2020/02/Katsastusinfo2020-1.pdf

Paukkuliivitesti: https://meripelastus.fi/paukkuliivitesti/